Thermomix TM-31

 

Predstavlja revoluciju
u kuhinji.
Porodična uređaj
koji okuplja tri generacije.
Sa Termomiksom imate
DOMAĆU I ZDRAVU hranu.
Veoma jednostavan za upotrebu
i još i ekonomičan.
Prednosti za domaćicu-
više slobodnog vremena.
UŽIVANJE i ZDRAVLJE
za celu porodicu.
Senzacionalno ujedinjuje funkcije mlevenja,
seckanja, mešanja, kuvanja i kuvanja na peri.
Kreativna kuhinja za gurmane
i ljubitelje tradicionalnog uživanja.
JEDAN ZA SVE,
SVE U JEDNOM.
ZDRAVLJE nije SVE,
ali bez njega SVE je ništa.

 


TERMOMIKS TM-31 je visoko kvalitetan proizvod tehničkog progresa koji predstavlja pokretnu mini-kuhinju sa neograničenim mogućnostima.

Pored njega nije potrebno mnogo kuhinjskog pribora i dodataka, količine posuđa i velika radna površina. Sve događa u jednoj posudi i sa jednim nožem. Upotrebom Termomiks priprema hrane nije više obaveza. Njegovom upotrebmo sve sada postaje lako i jednostavno. Vaš verni pomoćnik će Vam biti uvek pri ruci, uvek spreman da ispuni vaše želje. Jedinstvene tehničke mogućnosti aparata oslobadjaju Vaše vreme, Vaš novac i prostor i donose radost sopstvenih kulinarskih dostignuća i otkrića.Male dimenzije, funkcionalnost, efikasnost, jednostavno sklapanje, korišćenje i održavanje pružaju neograničeni prostor za kreativnost u pripremanju sveže i zdrave hrane, jednostavnih i složenih, nesvakidašnjih i egzotičnih jela.

Termomiks će preuzeti na sebe skoro sav dosadni posao, oslobađajući Vaše vreme i dozvoljavajući Vam da se osećate kao šef kuhinje koji komanduje kuvaru-šegrtu, Termomiksu.

Da bi ste maksimalno iskoristili ogromne mogućnosti svog poroćnika potrebno je, naravno, da ih dobro upoznate i rutinski koristite. U tome će Vam svakako pomoći naš Kuvar koji ima za cilj da vam maksimalno približi i pojednostavi rukovanje Termomiksom i da istovremeno podstakne vašu maštu da, od osnovnih recepata koje vam ovde predlažemo, krenete dalje, u stvaranje svojih recepata koji će, nadamo se, naći svoje mesto na stranicama nekog novog izdanja našeg Kuvara.

Naš kuvar koncipiran je tako da u prvom delu govori o osnovnim funkcijama Termomiksa, sa tabelama koje bi trbalo da pomognu pri korišćenju aparata, dok je drugi deo posvećen receptina koji koriste , što je i osnovna ideja, mnogofunkcionalnost Termomiksa.

Opšti podaci

VELIČINA

Posuda za mešanje Maksimalna zapremina 2 litra, najniža oznaka punjenja posude ½ l, svaka sledeća oznaka još po ½ l
crta
Varoma-pozicija (dodatak za kuvanje na pari) je posebno pogodna za skraćivanje dužih procesa kuvanja.Pri tom treba imati u vidu: kad se uključi varoma-stepen, u posudu za mešanje mora da se sipa najmanje ½ l tečnosti. Manje tečnosti bi sasvim isparilo i dovelo do pregrevanja posude za mešanje. Aparat bi se tada automatski isključio.
crta
Merna čaša (MČ) Do ivice puna čaša = 100 ml, do srednjeg prstena = 50 ml, do ivice puna čaša odgovara: 100 ml vode/ mleka / ulja, 100 g šećera, 55 g brašna, 80 g gustina, 40 g mrvica za paniranje, 100 g pirinča, 50 g struganog parmezana

ODREĐIVANJE VREMENA

Tajmerom možete da zadate vreme rada aparata do maksimalno 60 minuta. Okretanjem tajmera u desno vrši se podešavanje od:
- 0 do 1 minuta u koracima od po 1 sekunde,
- 1 do 10 minuta u koracima od 30 sekundi,
- 10 do 60 minuta u koracima od 60 sekundi.

Neophodno je da unapred podesite vreme kuvanja, inače se grejač neće aktivirati.

Osnovne funkcije

1. SECKANJE

Bilo da Vam je potrebna seckana zelen za supu, orasi za dezert ili led za koktele, pomoću Termomixa ćete i mekane i tvrde sastojke iseckati prema vašoj želji. Male količine npr. belog ili crnog luka ili zeleni i slično, ubacujte kroz otvor na poklopcu na noževe u pokretu. Lisnatu zelen pre seckanja treba dobro obrisati. Meso se bolje seče ako je prethodno lako zamrznuto. Može se seckati i potpuno za-mrznuto meso. Riba se očisti od krljučti i kostiju i onda se, isečena na komade, melje.
crta

2. MLEVENJE

Kod mlevenja Termomix pokazuje svoj poseban kvalitet. Melje sve vrste žitarica pa i najtvrđe, kao kukuruz, a i uljarice npr. susam, mak i laneno seme, što drugi milnovi za žitarice nisu mogli. Stepen sitnjenja odredjujete sami, zavisno od vaših potreba. Zavisno od dužine vremena sitnje-nja dobićete krupno mlevene proizvode, grubo ili fino brašno. Sveže samleveni sastojci odmah mogu dalje da se preradjuju. Da biste dobili fino brašno potrebno je da posuda za mešanje bude suva.

Prilikom mlevenja malih količina namirnica, pre početka mlevenja montirajte korpu za kuvanje na pari da se ne bi razletele po celoj posudi.
crta

3. MUĆENJE

Zavisno od broja obrtaja Termomix Vam dozvoljava najrazličitije funkcije mešanja.

MUĆENJE SA DODATKOM ZA MUĆENJE

Kao pomoć može da se upotrebi i dodatak za mućenje - leptir. Neophodan je prvenstveno za lupanje šlaga i snega od jaja. Sa dodatkom za mućenje mogu da se mute samo tečne,odnosno jako tečne životne namirnice.

HLADNO MUĆENJE

Brzine od 1-3 su brzine za mućenje. Na njima se sastojci polako i pažjlivo mešaju. Mogu se upotrebiti i veće brzine za mućenje kremova i filova i testa ali tada se mućenje obavlja BEZ LEPTIRA.

TOPLO MUĆENJE

Osobenost Termomix-a je u tome što istovremeno može da kuva i muti. Tako se sprečava zagorevanje jela i stvaranje grudvica. Ovo ga čini idealnim za spremanje krem-čorbi, džemova, sosova, pudinga i dr.
crta

4. MEŠENJE

U Termomix-u se mogu mesiti sva testa (mekana, kisela, hlebna i dr).
Za mekana testa koristi se brzina koja je označena u receptima.
Za teška, kisela testa i za hleb postoji specijalan program »KLAS«. On ima pogon u intervalima koji podražavaju ručno mešenje testa, što daje testo izvanrednog kvaliteta.

EMULGIRANJE

Emulgirati znači različite tečnosti povezati u homogenu masu. Najbolji primer za to je majonez. U Termomix-u se mogu praviti izvanredni majonezi, sveži i bez konzer-vansa, koje možete obogatiti začinima i dodacima po sopstvenom ukusu.

Ovaj program je izvanredan za pravljenje raznih kozmetičkih sredstava, naročito za osobe koje su alergične na kozmetičke preparate. Idealan je za mešanje biljnih ulja i drugih preparata za negu kože koji neće iritirati osetljivu kožu, a mogu predstavljati i veliku uštedu.
crta

5. KUVANJE

Kuvanje i kuvanje na pari zaokružuje i povezuje sve prethodno navedene funkcije THERMOMIX-a i čini od njega gotovo savršenog pomoćnika u svakodnevom spremanju hrane, ali i idealnog druga u kulinarskim eksperimentima, istraživanjima i novotarijama. Mogućnost regulisanja temperature kuvanja i kuvanja na pari obezbedjuje uštedu energije i vremena, ali, što je i najvažnije, maksimalno čuva vitamine i hranljive sastojke. Postoje tri načina kuvanja u Termomix-u: zvezdicakuvanje u posudi za mešanje
Kod ovog načina kuvanja sastojci se stavljaju u posudu za mešanje,tu se sitne i odmah kuvaju. Jelo se, po potrebi, polako ili brzo meša da bi se sprečilo zagorevanje i stvaranje grudvica zvezdicakuvanje u korpi za kuvanje na pari
Ovaj način pripremanja posebno je pogodan za pripremanje povrća i bistrih supa od mesa i povrća. zvezdicakuvanje u dodatku Varoma
Ovaj dodatak višestruko povećava mogućnosti kuvanja na pari. Zahvaljujući Varoma dodatku imate mogućnost da u Termomix-u spremite kompletan obrok od mesa ili ribe, priloga i sosa ili supe. Prilikom kuvanja neophodno je sipati minimum ½ litra vode u posudu za mešanje.
Sok u kome se kuva mora biti u tečnom stanju, jer će se u protivnom rupice na korpi zapušiti. Dodaci za zgušnjavanje se mogu dodavati tek kad se korpa izvadi.

Recepti

Thermomix TM-31

U izradi...